Auto Accessoires
auto-onderdelen
AUTO
MOTOR

Automotor

motor

De automotor is de krachtbron van de auto. De warmte, die bij de verbranding van de brandstof wordt ontwikkeld, wordt door de motor omgezet in mechanische energie en deze energie wordt gebruikt om de wielen aan te drijven.

Benzine en lucht worden in de carburateur gemengd en naar de verbrandingskamer aan de bovenkant van elke cilinder gevoerd. Zuigers in de cilinders persen het mengsel samen en dit wordt dan door een bougie ontstoken. Wanneer het mengsel ontbrandt en uitzet, wordt de zuiger naar beneden gedreven.

De op- en neergaande beweging van de zuigers wordt in een roterende beweging omgezet door de krukas, die op haar beurt de kracht via de koppeling, de versnellingsbak en het pignon- en kroonwiel naar de wielen overbrengt. Drijfstangen verbinden de zuigers met de krukas. De nokkenas, aangedreven door de krukas, bedient de in- en uitlaatkleppen.

De eerste aandrijvende kracht die de motor in beweging brengt, komt van de startmotor. De startmotor is gekoppeld met een starterkrans op de buitenomtrek van het vliegwiel - een zware schijf die met bouten op het uiteinde van de krukas is bevestigd. De startmotor grijpt met een tandwiel in op het vliegwiel, wordt elektrisch bediend en draait het vliegwiel en de krukas rond, waardoor zuigers en drijfstangen op en neer gaan.

Door de hitte die in een motor met inwendige verbranding wordt ontwikkeld, zouden de metalen delen gaan ‘vreten’ indien er geen koelsysteem aanwezig zou zijn. Bij de meeste auto’s circuleert water door het cilinderblok en de cilinderkop in kanalen die men tesamen de watermantel noemt.

Het warme water gaat vanuit het cilinderblok door de radiateur, waarin de warmte aan de buitenlucht wordt overgedragen. Deze warmteoverdracht wordt bevorderd door de ventilateur en de radiateur. Een andere wijze van koeling is koeling door lucht. Om slijtage en oververhitting te voorkomen, is de motor ook met een smeersysteem uitgerust.

Het inzicht in de werking van een auto kan men vereenvoudigen door het geheel in zes groepen auto onderdelen te splitsen. Naast de automotor heb je ook nog de stuurinrichting, de transmissie, de wielophanging, de elektrische installatie en de remmen.

AUTO
MOTOR

De belangrijkste automotor onderdelen

automotor

1. Cilinderkop

In en aan de cilinderkop bevinden zich de kleppen, de tuimelaaras met de tuimelaars om de kleppen te openen en de klepveren om de kleppen te sluiten. De kop bevat eveneens de in- en uitlaatpoorten en gewoonlijk ook de verbrandingskamers.

2. Cilinderblok

Het cilinderblok is het grootste deel van de motor en bevat de cilinderboringen, de doorlaatopeningen voor het water om de motor te koelen, oliekanalen voor het smeersysteem en doorlaatopeningen voor de stootstangen.

3. Krukas, drijfstangen en zuigers

De zuigers, die in de cilinders op en neer gaan, zijn door de drijfstangen met de rondwentelende krukas verbonden. De krukas draait in hoofdlagers in het onderste gedeelte van het cilinderblok. Op het ene uiteinde van de krukas is het vliegwiel bevestigd, waarmee de krachtimpulsen van de afzonderlijke cilinders worden geŽffend.