Auto Accessoires
auto-onderdelen
elektr
install

Elektrische installatie

elektrische installatie

De elektrische installatie van een auto is verdeeld in circuits. Zo heb je het ontstekingscircuit, het circuit voor de startmotor, het laadcircuit en het circuit voor de verlichting.

Wanneer de motor niet loopt, wordt de stroom voor de elektrische installatie van een auto geleverd door de accu. Draait de motor en draait deze boven het stationaire toerental, dan levert de dynamo de benodigde stroom en laadt tevens de accu bij.

De spanning is gelijk aan het voltage van de accu (gewoonlijk 12 volt) of van de dynamo (15 volt) behalve bij de ontsteking. Dan wordt de spanning voor de bougies (ontstekingskaarsen) door het ontstekingscircuit opgevoerd tot 20.000 volt. Bij zulke spanning ontstaat er een vonk voor de ontsteking van het gecomprimeerde benzine/luchtmengsel in de cilinders.

De elektrische onderdelen in een auto zijn via een schakelaar met de ene zijde van de accu verbonden. De andere pool van de accu is met het chassis verbonden. Op deze wijze wordt het circuit voor een apparaat vervolledigd via de carrosserie, die daarbij als ‘massadraad’ fungeert.

Slechts een paar delen van de elektrische installatie dienen om de motor in draaiende toestand te houden. De overige zijn de voor- en achterlichten, de ruitewissers, de claxon, de verschillende meters en eventuele autoaccessoires.

Het inzicht in de werking van een auto kan men vereenvoudigen door het geheel in zes groepen auto onderdelen te splitsen. Naast de elektrische installatie heb je ook nog de stuurinrichting, de transmissie, de wielophanging, de automotor en de remmen.

KLEUR
CODES

Kleurcodes auto bedrading

bedrading

Een auto heeft ongeveer 60 meter bedrading die de elektrische apparaten onderling verbinden. De gehele bedrading, met uitzondering van de accuklemmen, heeft een kleurcodering.

Deze kleurcodering is toegepast om snelle herkenning van de verschillende circuits mogelijk te maken wanneer zich een storing voordoet die moet worden hersteld. De kleuren van de draden worden gewoonlijk met letters aangegeven en na raadpleging van een bijbehorende tabel zijn ze gemakkelijk terug te vinden.