Auto Accessoires
auto-onderdelen
zomer
banden

Autobanden

Autobanden vormen het enige contact met de weg. Daarom kan je hier beter niet op besparen.Als je gaat kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, ben je het best gesteld met autobanden van n van de vertrouwde
A-merken, zoals Bridgestone, Continental, Dunlop, Firestone, Goodyear, Michelin of Pirelli.


Het hoofdprofiel van uw autobanden moet minimum 1,6 mm diep zijn. Onderaan het profiel, tegenover de letters TWI (Tread Wear Indicator) zijn een aantal slijtage indicatoren aangebracht. Als deze slijtage indicatoren zichtbaar worden, is het tijd om je autobanden te vervangen.


Op eenzelfde wielas moet men autobanden plaatsen met dezelfde afmetingen, snelheidsindex, laadvermogen en van eenzelfde fabrikant. Houd er ook rekening mee dat de banden dezelfde hoofdgroeven (radiaal of diagonaal) en slijtage moeten hebben. Daarom mag een reservewiel enkel in geval van een lekke band gebruikt worden.


Gereedschap voor banden

Het bezit van een bandenspanningsmeter is geen overbodige luxe. Te weinig wordt nog aandacht besteed aan het belang van de voorgeschreven spanning. Onjuiste spanning benvloedt de wegligging en stuureigenschappen ongunstig. Ander gereedschap voor banden zijn een voetpomp, ventielgereedschap en een profielmeter. Voetpomp en ventielgereedschap kunnen u van dienst zijn bij pech onderweg en de profielmeter helpt u binnen de wet te blijven.

winter
banden

Winterbanden kopen

Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor gebruik op losse ondergrond, zoals dat vaak het geval is in de winter. Sommige winterbanden kunnen van gehard stalen nagels (spikes) zijn voorzien voor een betere aangrijping op ijs. Meestal biedt een sneeuwketting echter al voldoende weerstand.


Brede, diepe groeven maken dat het losse oppervlak van modder, sneeuw en losse stenen wordt weggewerkt om de band op de vaste, onderliggende ondergrond te laten aangrijpen.


Let wel: het is niet toegelaten om winterbanden en zomerbanden op eenzelfde wielas te combineren.


Welke maatregelen je ook neemt in de winter, vergeet in ieder geval niet om je auto te verzekeren met een degelijke autoverzekering voor je de baan op gaat!