Auto Accessoires
auto-onderdelen
auto
accu

Autobatterij onderhoud

De autobatterij (auto accu) is nodig om de auto te starten, omdat de dynamo slechts stroom levert, als de automotor loopt.Een autobatterij is in principe een samenstelling van 2 of meer cellen voor het verzamelen van energie. In een lood/zwavelzuur batterij, zoals gewoonlijk in een auto is gemonteerd, levert iedere cel ongeveer twee volt, zodat een 6 volts accu uit 3 cellen en een 12 volts accu uit 6 cellen bestaat.


Als een autobatterij lange tijd wordt opgeslagen, zal hij door inwendig stroomverlies ontladen. Met een gelijkrichter kan de autobatterij in optimale conditie worden gehouden, vooral tijdens de winter. Een volledig geladen autobatterij levert bij koude slechts 2/3 van zijn capaciteit, maar na een half uur aan de gelijkrichter, onder geringe lading, zal de autobatterij zodanig zijn opgewarmd, dat de gehele startcapaciteit kan worden benut.


Een ander stuk autogereedschap, de accuvuller, voorkomt het te vol vullen van de autobatterij doordat de toevoeging van gedestilleerd water wordt gestopt als het vereiste niveau is bereikt.


Gebruik een zuurweger voor het maandelijks controleren van iedere accucel. Met behulp van dit instrument kan de zuurtegraad van de oplossing in de autobatterij worden afgelezen. Sommige zuurwegers hebben een verdeling 'Geladen', 'Half geladen', 'Ontladen', anderen hebben een schaalverdeling.


Om een provisorische reparatie aan de elektrische bedrading uit te voeren, is een stukje elektrische draad, waaraan aan beide einden een krokodilklem is gesoldeerd, uitermate geschikt.