Auto Accessoires
auto-onderdelen

Onderhoud van de elektrische installatie

Voor het onderhoud van de elektrische installatie van je auto bestaat er specifiek gereedschap. Zo heb je onder andere een proeflampje, soldeerbout, onderbrekerpuntvijl en neonlamp.Proeflampje

Boven aan de lijst van oorzaken van pech staan storingen in de elektrische installatie. Neem dan ook altijd een proeflampje mee om snel een diagnose te kunnen stellen. Een proeflampje met een scherp, puntig uiteinde verdient de voorkeur boven een lampje in de uitvoering van een schroevendraaier, omdat bij het storing zoeken de scherpe punt door de isolatie van een kabel kan worden gestoken, zonder dat beschadigingen ontstaan.


Soldeerbout

Een goede soldeerbout, bij voorkeur een elektrische die een constante warmte heeft, is een onmisbare hulp bij het onderhoud van de elektrische installatie.


Onderbrekerpuntvijl

Deze wordt gebruikt om de onderbrekerpunten en de bougie elektroden op te zuiveren. Aan het handvat bevindt zich in de meeste gevallen een voelermaat.

neon
lamp

Neonlamp

Met een neonlamp wordt het ontstekingstijdstip van de motor gecontroleerd. De controle geschiedt volgens het stroboscopische effect, waarbij in de meeste gevallen een merkteken op de krukaspoelie en een teken op het distributiehuis met elkaar moeten corresponderen.Een van de kabels van de lamp wordt verbonden met de kabel van de eerste bougie en de andere kabel van de lamp wordt verbonden met de eerste bougie zelf. Bij een lopende motor zal de lamp nu iedere keer aanflitsen als de eerste bougie moet vonken. Als nu eerdergenoemde merktekens tegenover elkaar liggen, telkens als de lamp aanflitst, is het ontstekingstijdstip correct. Is dit niet het geval, dan kunnen kleine afstellingen aan de verdeler worden verricht.