Auto Accessoires
auto-onderdelen
moment
sleutel

Momentsleutels

momentsleutel

Een momentsleutel is een speciale sleutel om bouten met een exact bepaald koppel (moment) aan te kunnen draaien.Alle belangrijke bouten en moeren van een auto hebben een aanhaalspanning, die door de fabrikant is vastgesteld. Deze spanning geeft precies aan hoe strak een bout of moer kan worden vastgezet.


De aanhaalspanning is belangrijk, aangezien een bout of moer die niet goed is vastgezet kan breken of loslopen. Het enige gereedschap dat voor dergelijk precisiewerk kan worden gebruikt, is een momentsleutel. Momentsleutels zijn duur, maar de gevolgen van een verkeerde aanhaalspanning kunnen vele malen duurder zijn.


Er bestaan twee belangrijke uitvoeringen van momentsleutels: één heeft een wijzer en een schaalverdeling, zodat kan worden afgelezen hoeveel kracht wordt uitgeoefend. De ander kan worden ingesteld op de gewenste aanhaalspanning.


Een momentsleutel kan apart worden gekocht of met een set doppen. De doppensets variëren van heel eenvoudige, vijf doppen en een L-vormig wringijzer, tot professionele met dozijnen doppen, verlengstukken van verschillende lengte en een kniegewricht waarmee de doppen onder een hoek kunnen worden geplaatst.


Naast de momentsleutel vind je op deze site ook informatie over andere sleutels, zoals de inbussleutel, ringsleutel, pijpsleutel, dopsleutel, bougiesleutel, verstelbare sleutel en steeksleutel.