Auto Accessoires
auto-onderdelen
schroef

Schroevendraaier

Een schroevendraaier (tournevis) is een stuk gereedschap waarmee schroeven worden aangebracht en verwijderd.Het is in feite noodzakelijk schroevendraaiers van verschillende maten te hebben, omdat het bled van de schroevendraaier precies in de gleuf van de schroef moet passen. Een te smal of te dun bled slipt uit de gleuf van de schroef, waardoor deze wordt beschadigd. Een te breed bled beschadigt, vooral bij schroeven met verzonken kop, het omliggende materiaal.


Lange schroevendraaiers zijn geschikt voor zwaar werk, omdat hiermee extra kracht kan worden uitgeoefend. In de meeste auto's worden autoaccessoires en auto onderdelen gemonteerd met schroeven die een kruiskop hebben. Bij deze schroeven moet een goed passende kruiskopschroevendraaier worden gebruikt.


Korte schroevendraaiers, voor rechte en kruiskop-schroeven, hebben een korte kling en zijn goed bruikbaar in kleine ruimten. Een ge´soleerde schroevendraaier waarvan het handvat is gescheurd, kan beter worden afgedankt.


Haakse of rechthoekige schroevendraaiers voor rechte of kruisgleufschroeven zijn handig voor het verwijderen van schroeven in beperkte ruimten en moeilijk te bereiken plaatsen. Een haakse schroevendraaier heeft een bled op ieder uiteinde, zodat de schroevendraaier telkens kan worden omgedraaid, wanneer in een beperkte ruimte moet worden gewerkt. Het bled van de schroevendraaier moet aan de onderzijde vlak en rechthoekig zijn en van beneden naar boven taps verlopen.