Auto Accessoires
auto-onderdelen
smeren

Smeergereedschap

Voor auto's die moeten worden doorgesmeerd, kan het beste een hogedruk vetspuit worden gebruikt. Sommige spuiten kunnen worden gevuld met patronen, waardoor het geknoei van het vullen uit een vat wordt vermeden.Verversen van motorolie is meestal een eenvoudig karwei. Noodzakelijk hierbij is een vergaarbak om de inhoud van carter en filterhuis op te vangen. Een oude plastic afwasbak is ideaal voor dit doel. Als de motor met nieuwe olie is gevuld, kan de afgewerkte olie met behulp van een trechter in de lege blikken worden gedaan. De meeste plastic bakken zijn flexibel genoeg om de rand min of meer in de vorm van een schenktuit te drukken, zodat morsen en spatten wordt voorkomen.


Een probleem vormt meestal het afvoeren van de oude olie. Het is verboden dit via het riool te doen. Bij een auto waarvan het oliefilter kan worden vervangen, is een van de riskantste werkjes het monteren van de afdichtingsring. Lekkage kan desastreuze gevolgen hebben. De afdichtingsring zit in een groef in het filterhuis, meestal buiten het gezichtsveld. Een stopnaald, met om het oog een kurk als handvat, is een bruikbaar stuk gereedschap om de oude ring uit de groef te wippen.


De versnellingsbak en achterassen met de vulopening aan de zijkant zijn moeilijk te vullen. Met een oliespuit waarop een flexibele tuit is aangebracht, wordt dit werk aanzienlijk vereenvoudigd.


Carterplug gereedschap

Aftap- en vulpluggen bestaan in verscheidene vormen. Zo zijn er o.a. pluggen met een binnenvierkant of een binnenzeskant. Voor los- of vastdraaien moet het gebruik van algemeen gereedschap worden ontraden, om de kans op beschadiging tot een minimum te beperken.