Auto Accessoires
auto-onderdelen
steek
sleutel

Steeksleutels

steeksleutel

Steeksleutels zijn sleutels die voor de meeste bouten en moeren in een auto kunnen worden gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat een steeksleutel steeds het meest geschikte gereedschap is.Iedere steeksleutel heeft twee bekken, één aan elk eind van de steel. Te beginnen met de kleinste steeksleutel van een set is doorgaans één van de bekken een maat groter dan de andere. In de volgende steeksleutel komt de grootste bek weer terug, maar nu als de kleinste van de twee. Als bijvoorbeeld de kleinste steeksleutel een bek van 4 mm aan de ene kant en één van 5 mm aan de andere kant heeft, dan heeft de volgende steeksleutel bekken van 5 en 6 mm, de daaropvolgende 6 en 7 mm, enz.


Omdat voor sommige werkzaamheden twee sleutels nodig zijn, bijvoorbeeld om een bout vast te houden terwijl de moer wordt los- of vastgedraaid, komen de maten van de sleutels steeds tweemaal voor.


Voor de doe-het-zelvers die hun eerste uitgave laag willen houden, heeft het weinig zin om meteen een hele set steeksleutels aan te schaffen. Belangrijk is echter wel dat uitsluitend met goed passende sleutels wordt gewerkt. De lengte van de sleutel staat meestal in relatie tot de maat van de bout of moer waarvoor de sleutel geschikt is. Gebruik dan ook geen hefboom of een hamer bij het vastzetten van een bout of moer.


De bekken van een steeksleutel staan doorgaans onder een hoek van 15 op de steel, zodat de steel in een andere stand staat als de sleutel wordt omgekeerd. Hierdoor wordt het mogelijk de sleutel ook daar effectief te gebruiken waar het niet mogelijk is de volledige slag van 60 te maken, die nodig is om de zeskante moer een zesde van een cirkel te verdraaien. Als een moer niet over deze afstand kan worden verdraaid, kan de sleutel niet aangrijpen voor de volgende slag.


In afwijking op dit patroon hebben sommige sleutels de ene bek in het verlengde van de steel en de andere onder een hoek. Dit gereedschap is ontworpen voor het stellen van kleppen.


Naast de steeksleutel vind je op deze site ook informatie over andere sleutels, zoals de inbussleutel, ringsleutel, pijpsleutel, dopsleutel, bougiesleutel, verstelbare sleutel en momentsleutel.