Auto Accessoires
auto-onderdelen
vijlen

Vijlen

Een vijl is een stuk gereedschap om een oneffen oppervlak glad te maken.Vijlen worden ingedeeld naar het aantal tanden per inch. Zo worden onderscheiden: rasp, basterd, halfzoet, zoet en dubbelzoetvijlen. Hoe groter het aantal tanden is, hoe zoeter (fijner) de vijl daardoor wordt.


Vijlen worden dikwijls gebruikt in combinatie met een ijzerzaag en koudbeitel. Zij kunnen plat, halfrond, rond, vierkant of driehoekig zijn, zodat de meeste hoeken, bochten en kieren van een auto kunnen worden bewerkt.


Koudbeitels bestaan in een grote verscheidenheid van maten en vormen. Voor het loshakken van vastgeroeste bouten en moeren is een platte beitel met een vouwbreedte van 12 of 24 mm bij uitstek geschikt.

Moersplijters en tapeindtrekkers

Moersplijters

Moeren en tapeinden zijn soms zo erg gecorrodeerd of beschadigd dat zij slechts met speciaal gereedschap gedemonteerd kunnen worden. De werking van een moersplijter is te vergelijken met die van een notekraker. De snijkant werkt hydraulisch, zodat een grote kracht kan worden ontwikkeld.

Tapeindtrekkers

Met een tapeindtrekker kan een gebroken bout of tapeind worden verwijderd. Boor zo diep mogelijk een gat in het afgebroken eind ter grootte van driekwart van de diameter. Monteer de geschikte trekker en draai deze met behulp van een sleutel tegen de klok in om de bout te verwijderen.